ג'יורו מאצודה (1875-1952)) היפני החל דרכו בייצור פקקים בחברה שהקים בשנת 1920 בשם Toyo Cork Kogyo. כעבור כעשור התפתח לייצור מכונות קלות ואף משאיות קלות בשנת, אך היה זה רק בשנת 1960 בה התחיל ייצור הרכבים שנשאו את המותג מאזדה. היה זה דגם ה- R360 שחנך את פס הייצור והוצע למכירה לקהל הרחב.

במשך שני העשורים הבאים המותג מאזדה והחברה התפתחו בקצב מסחרר, לא רק בכמויות, אלא גם בתפיסה ובטכנולוגיה. חברת מאזדה הייתה היצרן היפני הראשון והיחיד ביפן ובכלל שאימץ את טכנולוגיית מנוע הוונקל, בדגם הRX-3 וה- RX-4 בתחילת שנות ה-70, לדוגמא, תוך אמונה במנוע והטכנולוגיה, אמונה ארוכת ימים שהביאה את חברת מאזדה להוצאת דגם חדש בשנת 2003 מצויד במנוע וונקל, ה RX8 .
הרומן של חברת מאזדה עם מנוע הוונקל היה רומן יקר ומורכב כשהוצאו דגמי ה RX-3 בתחילת שנות השבעים עם אופציה למנועי וונקל בנוסף למנועים הקיימים.

למעט מהדורות מוגבלות של דגם ה S110, כל דגמי מאזדה המוקדמים היו רכבים משפחתיים ופנו לנישה זו. רבים מהדגמים היו מכוניות סלון קטנות שהיו המועדפות על השוק היפני בשל המיסוי הנמוך.
בתקופה שלארח משבר האנרגיה הגדול בשנים 1973-4, עם מגמת תעשיית הרכב לייצור רכבים חסכוניים וידידותיים יותר לסביבה, יצרני רכב שציידו את רכבם במנועי וונקל ואלו שהיו עסוקים בפיתוח מנועים אלו, נטשו את הוונקל למען מנועי בוכנה סטנדרטיים,בשל הוצאות הפיתוח ותצרוכת הדלק הזללנית של המנוע.
אך מאזדה, בשלה, המשיכה עם טכנולוגיית הוונקל בקו אחד עם פיתוח המנועים הסטנדרטיים ודאגה לאפשר את המנוע כאופציה בדגמים שהוציאה לשוק הרחב.כאמור לעיל, עד עצם היום הזה.
בשנות השבעים מאזדה פיתחה קשרים עם פורד ארה"ב ומאוחר יותר באותו עשור תדמית החברה שופרה עם יציאת דגם ה- RX-7, כן, מצויד אף הוא במנוע וונקל. דגם זה שונה לחלוטין באמצע שנות השמונים.

עם הוצאת דגם ה-323 לשוק, מצויד במנוע אלכסוני והנעה קדמית בשנת 1980 שופרה תדמיתה של חברת מאזדה בצודה משמעותית. קשריה עם פורד השתקפו בשיתופי פעולה הנדסיים, שיווקיים והסכמי ייצור שונים, שהיו לעיתים לרעתה של מאזדה.
במהלך שנות השמונים חברת פורד הפסיקה את ייצור דגמי פורד בעיצובה באוסטרליה וניו-זילנד והעדיפה לתת למאזדה את העבודה. התוצאה הייתה שינויים קוסמטיים ומכאניים קלים והוצאתם של דגמים שיוצרו במאזדה, מעוטרים בסמלי פורד. כמו כן, במהלך שנות השמונים הקימה מאזדה מפעל במישיגן, ארה"ב, לא רק בכדי לייצר את דגמי מאזדה אלא גם בכדי לייצר את דגמי פורד שהיו בפיתוחם ועיצובם של אנשי מאזדה.

בשלב זה, הציעה חברת מאזדה מבחר רחב של דגמים העונים לצרכי קטגוריות שונות של צרכנים, ביבשות שונות, ממכוניות קטנות וקומפקטיות ועד לרכבים מסחריים ולימוזינות.
בסוף שנות השמונים בוצע שוב שינוי תדמיתי משמעותי במאזדה, עם התעניינותה וכניסתה לתחום הספורט המוטורי. החברה תמכה כלכלית בקבוצה גדולה בקבוצת C במרוצי מכוניות ואף הקימה קבוצת ראלי שהתמקמה בגרמניה המערבית. בכדי לחזק את תדמיתה הספורטיבית הוציאה מאזדה לשוק סדרת רכבי ספורט מתקדמים טכנולוגית ומכאנית, כגון המאזדה MX-5 מיאטה, ה- MX-3 וה- MX-6 .
מאזדה נתפסה כיצרן הרכב ההרפתקני ביותר מבין יצרניות הרכב היפניות. פעמים רבות הוציאה החברה לשוק שהיוו הימור מבחינתה כגון ה MX6, ה Xedos וה 323, הימורים שהוכיחו את עצמם עם הזמן כמוצדקים.
- כתבה זו הינה חלק מסדרת כתבות הסוקרות את תולדות יצרני הרכב